Bine ati venit pe blogul revistei - ORA DE ARHITECTURA

luni, 11 iunie 2012

Lemnul în arhitectura - Eleganță și simplitate

Un stil de viaţă modernă aduce cu sine necesitatea unei locuinţe moderne şi pline de personalitate. Priveliştea de o frumuseţe răpitoare, arhitectura minimalistă, modernă şi echilibrată, lemnul care domină ansamblul şi mai ales pasiunea pentru arhitectură şi natură sunt principalele ingrediente care au transformat acest proiect într-o locuinţă de vis.



Locuinţa este situată în partea estică a oraşului Oradea, într-o zonă liniştită cu panoramă deosebită, de care s-a profitat cât mai mult posibil. Construcţia se desfăşoară pe o suprafaţă construită de 170 mp, pe două nivele. 



Ca dispunere interioară, chiar la intrare se situează bovindoul, gândit ca o zonă de lectură şi de relaxare, cu acces spre living. Parterul cuprinde holul, un birou, bucătărie, o camera de hobby, sălile de saună/fitness, iar la exterior, există o terasă cu acces din living, în direcţia opusă faţă de cea de la intrare. Nivelul superior este placat în întregime cu lemn şi cuprinde trei dormitoare cu băi proprii, un dressing şi trei balcoane cu balustrade transparente. Scara ce uneşte cele două nivele este scăldată în lumină naturală, fiind prevăzută cu o fereastră verticală, ingenios aşezată într-o mică nişă.

Panoramă deosebită

Proiectul prezentat are privilegiul de a fi situat într-o zonă mai puţin populată, mai liniştită şi mai înaltă în raport cu restul oraşului, aşadar s-a profitat cât s-a putut de superbele peisaje din împrejurimile Oradiei.

 

Cele două terase exterioare sunt şi ele gândite special pentru a profita în orice moment al zilei de razele soarelui şi de lumină naturală. Terasa bucătăriei este orientată către est, iar cea dinspre living profită de razele solare ale dupăamiezii. Astfel, există câte un loc de relaxare în natură pentru fiecare moment al zilei.


 

Ferestrele de mari dimensiuni, adesea dispuse în plan vertical şi prelungite până la podea, sunt ideale atât pentru a capta şi a direcţiona lumina naturală care pătrunde în interiorul locuinţei, cât şi pentru a facilita vizibilitatea către peisajul înconjurător. La nivelul superior, balcoanele sunt prevăzute cu balustrade transparente, alegerea perfectă pentru a nu perturba superba privelişte şi pentru a păstra minimalismul şi liniile curate ale volumului de arhitectură.

Eleganţa lemnului


Proiectul foloseşte cu precădere lemnul, un material cald, natural şi elegant în acelaşi timp, acesta fiind elementul cheie ce leagă planurile arhitecturale ale locuinţei. S-a folosit lemn din abundenţă, fără ca acest lucru să pară câtuşi de puţin obositor sau redundant.


 

Toate elementele principale ale proiectului, începând cu porţile de acces auto şi până la placajele exterioare, pardoselile şi chiar scările sunt realizate cu lemn. Acesta însoţeşte întregul ansamblu, fie că ne referim la interiorul sau a exteriorul locuinţei, aşadar se simte preferinţa, perfect justificată, a arhitectei şi a beneficiarilor pentru lemn şi pentru efectele optice pe care le conferă.
 
Un element distinctiv care atrage atenţia în cadrul acestui proiect îl reprezintă pergola, realizată de asemenea din lamele de lemn. În aceeaşi notă, pentru placarea curţii în zona de pergolă s-au ales dale înierbate.

Echilibru şi simplitate

Întregul volum arhitectural este caracterizat de echilibru şi eleganţă, tencuiala decorativă albă de la parter şi placajele din lamele de lemn de la etaj fiind alegerea ideală în acest sens. Liniile minimaliste şi simplificate pun în valoare un design care foloseşte la maximum lumina şi în care nicio linie nu pare nelalocul ei. 

Deşi predomină liniile curate şi simple, acest proiect reuşeşte să evite senzaţia de rigiditate ce însoţeşte unele proiecte minimaliste, iar impresia generală rămâne una de libertate, de comuniune cu natura şi de lejeritate. Dispunerea interioară a încăperilor dă dovadă de aceeaşi cumpătare şi eficienţă
ce caracterizează întregul proiect, arhitecta reuşind să îmbine armonios estetica şi funcţionalitatea.



Casa se adaptează perfect stilului de viaţă al beneficiarilor, fiind concepută în primul rând ca un spaţiu pentru relaxare, voie bună şi timp liber. Nelipsite în acest sens sunt zonele pentru lectură, terasele, balcoanele şi zona pentru saună/fitness.
 
Proiectul are personalitate şi reuşeşte să impună o tuşă de modernitate fără a leza principiile clasice şi
frumuseţea volumelor simple, fiind genul de locuinţă care este asimilată de către beneficiari imediat ca fiind „acasă”.

Amplasament: Oradea, România
Arhitect: Delia Popa
Beneficiar: Delia Popa
Inginer: Jewell Design - Andras Szel

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu