Bine ati venit pe blogul revistei - ORA DE ARHITECTURA

vineri, 9 martie 2012

Reguli Feng Shui

Casa în bună comuniune cu natura


Trăind în strânsă legătură cu natura, chinezii credeau, încă din vechime, că sunt rezultantă a energiilor ei. Observaţiile codificate în ştiinţe precum geologia, cartografia, astronomia şi mai târziu filosofia, astrologia şi altele, au fost încorporate în arta şi ştiinţa Feng Shui.

Artă sau ştiinţă?
Mai mult decât o simplă artă, dar mai puţin decât o ştiinţă, Feng Shui constă în analizarea forţelor naturale din mediul în care trăim, cu scopul de a ne oferi şanse sporite de armonie, sănătate şi prosperitate.


Şcoala cea mai veche este cea a formelor, care se ocupă cu alegerea unui loc benefic în care energia (Qi) era ferită de vânt (Feng) şi acumulată cu ajutorul apei (Shui). Un alt curent, mai nou, cunoscut în Vest drept „Şcoala busolei”, analizează modul în care se modifică în timp forţele celeste (timpul) şi cele pământeşti (spaţiul). Fiecare din cele opt direcţii cardinale aduce un tip diferit de energie, iar instrumentul de lucru este busola specială denumită Luo Pan.

Principiile cele mai importante ale Feng Shui tradiţional sunt armonizarea energiilor (Qi), folosirea principiului Yin-Yang în amenajarea spaţiului şi cunoaşterea şi echilibrarea fazelor energetice cunoscute sub numele de „cele cinci elemente”.


Energii pozitive şi negative
Energia (Qi) se află în tot ceea ce ne înconjoară. Pentru chinezi înseamnă aer, dar şi noroc. Este câmpul bio-informaţional, având multe faţete şi manifestări. Peste tot avem energie bună (Shen Qi), adică de ceea ce este frumos, de la peisaje îngrijite până la o amenajare a casei făcută cu bun gust. Pe de altă parte, energiile care ne atacă sunt de tipul Sha Qi. Atunci când ne alegem casa sau când ne consultăm cu designerul, va fi nevoie să ne ferim de acest tip de energie: lumini sau culori prea intense, străzi care vin direct spre casă, clădiri urâte împrejur, zgomot, poluare.
Yin şi Yang sunt două faţete ale aceleiaşi monede, în cazul nostru energia.



Static şi dinamic, relaxare şi activitate
În amenajarea biroului, avem nevoie de dinamismul dat de energiile de tip Yang: lumina naturală care intră prin ferestre mari, culori vii (mobilier, tablouri, perdele), spaţii de trecere care cuprind forme rotunde sau ondulate ce promovează mişcarea, acvarii sau fântâni de interior. Pe de altă parte, dormitoarele sunt spaţii care beneficiază de energie de tip Yin, liniştită. Se folosesc culori pastelate, forme regulate (pătrat, cub), tonuri de pământ (crem, maro, wenge), iluminare indirectă.



Cele cinci elemente (apă, lemn, foc, pământ, metal) sunt tot forme de manifestare ale energiei Qi, având culori şi forme corespondente prin care apar în amenajarea interioarelor şi nu numai. De exemplu, albastrul, negrul şi formele unduitoare aparţin elementului apă, care se poate combina bine cu metalul (alb, argintiu, auriu), cât şi cu lemnul (verde, turcoaz).

Miruna Macavei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu