Bine ati venit pe blogul revistei - ORA DE ARHITECTURA

miercuri, 21 martie 2012

Meşterii pietrari - Între artă, meserie şi tradiţie

Piatra, un material aparent rece şi lipsit de personalitate, poate deveni, în mâinile meşterilor pietrari şi ale arhitecţilor peisageri, un element-cheie al amenajării unui spaţiu exterior. Ora de arhitectură vă prezintă un proiect în cadrul căruia piatra  îmbină armonios artificialul cu naturalul, ordinea cu haosul şi frumuseţea cu funcţionalitatea.
Piatra oferă o multitudine de posibilităţi pentru arhitectură şi decoraţiuni. Poate fi utilizată pentru placaje, pavaje, elemente arhitecturale şi chiar structuri artificiale, cum ar fi cascadele.

Piatra de Viştea a fost folosită în România încă din perioada medievală, fiind ideală pentru placările şi decoraţiunile catedralelor gotice sau ale clădirilor administrative. Celebra  Biserică Neagră din Braşov şi Palatul Parlamentului au fost realizate din acest tip de calcar.
Pavajele sunt realizate din rocă vulcanică dură, granit sau andezit. Dalele au fost tăiate în mod cât mai natural, tăierile netede au fost evitate pentru a păstra, pe cât posibil, texturarea naturală.
Pavajele nu au doar un rol estetic în amenajările peisagistice, ele sunt importante şi din punct de vedere tehnic. Înclinaţiile şi scurgerile trebuie calculate cu atenţie, orice mică greşeală putând avea consecinţe asupra întregului ansamblu.



Piatra, material nobil
Elementele arhitecturale cum ar fi capitelurile, bazele, coloanele şi arcadele reşedinţei sunt, de asemenea, realizate din piatră.
Din păcate, piatra concurează cu materiale mai ieftine şi mai accesibile ca bază pentru realizarea elementelor arhitecturale, cum ar fi gipsul sau polistirenul, care însă sunt mult inferioare atât din punct de vedere al durabilităţii, cât şi din punct de vedere estetic. În cadrul acestui proiect nu s-au făcut compromisuri, considerându-se că orice element de arhitectură e înnobilat dacă este realizat dintr-un material nobil, la standarde înalte de calitate.



Un colţ de natură
Căderile de apă sunt structuri artificiale care se integrează perfect într-o curte sau o grădină, evocând un colţ de natură în intimitatea propriei locuinţe. Proiectarea şi construcţia cascadelor poate pune mai multe probleme decât s-ar părea la prima vedere, aşadar trebuie luate în calcul toate aspectele. O cascadă poate fi comparată cu un organism viu, în cadrul căruia orice nepotrivire poate fi fatală.
Totul trebuie gândit în detaliu, de la planificarea sistemului de alimentare cu apă pentru o cădere optimă, pâna la amenajarea scurgerilor potrivite, iar experienţa meşterilor pietrari îşi spune cuvântul.
Un aspect important şi adesea neglijat în cazul amenajării unei căderi de apă este sunetul: o cascadă reuşită binedispune printr-un sunet cristalin şi relaxant, însă volumul sunetului nu trebuie să fie deranjant.




Între artificial şi natural
Puţine proiecte reuşesc să aducă în prim plan structuri artificiale care imită structuri naturale, fară ca imitaţia să fie forţată şi stângace. Proiectul realizat de meşterii pietrari a reuşit cu brio să îmbine aspectul natural, lejer, al cascadelor cu aspectul ordonat al pavajelor, gazonului şi locuinţei.
Deşi privitorul ar fi tentat să creadă că alăturarea dintre o vilă grandioasă şi o cascadă artificială tinde spre kitch, aici nu este cazul. Nimic nu pare nelalocul lui în acest ansamblu, iar textura pietrei îmbină într-un mod fericit căderile de apă cu pavajele şi cu edificiul în sine.
Text: Gabriela Popa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu