Bine ati venit pe blogul revistei - ORA DE ARHITECTURA

vineri, 14 septembrie 2012

Contrastul închis-deschis în amenajarea unui apartament

Designul acestui apartament uimește prin simplitate, rafinament cromatic, minimalism și o atenție la detalii exemplară, astfel toate încăperile se potrivesc și fac parte din același întreg stilistic unitar.

Cel mai important aspect atunci când vorbim despre amenajarea unui apartament cu dimensiuni mici ţine de păstrarea unui echilibru: apartamentului nu trebuie să îi lipsească nimic din funcţionalităţile necesare confortului de zi cu zi, fără a încărca însă spaţiul și a-l înghesui, iar apartamentul prezentat a reușit să îmbine aceste aspecte într-un mod ingenios.



Conceptul de design interior a fost realizat pentru un apartament cu o suprafață totală de 32mp, situat în orasul Calvi din Franţa. Apartamentul este compus din livingroom și o mică bucătărie de tip open-space, baie și dormitor.

Amenajare modernă într-un spaţiu restrâns


Obiectivul principal urmărit în cadrul acestui proiect de design a fost realizarea unui concept funcţional şi modern care să asigure un confort adecvat unei familii tinere. Atunci când spaţiul este mic, atenția la detalii este crucială, având în vedere faptul că toate aspectele trebuie gândite atât din punct de vedere estetic, cât și din punct de vedere funcţional și practic, iar păstrarea minimalismului
curat este vitală pentru a asigura impresia de spaţiu, ordine și eleganţă.


Dacă la majoritatea locuinţelor cu dimensiuni asemănătoare se optează pentru compactarea livingului și a dormitorului, iar bucătăria este o încăpere separată, eventual cu spațiu deschis, în cadrul acestui proiect, datorită compartimentării, s-a optat pentru un mic dormitor intimist, iar bucătăria și livingul
sunt cele care fac parte, practic, din aceeași încăpere. Astfel apartamentul păstrează un spaţiu separat pentru un mic dormitor, un loc liniștit ideal pentru odihnă.

Dormitorul este compus din câteva piese esenţiale de mobilier - patul și dulapul cu uși culisante asigurând confortul necesar cerut de beneficiar. Este conceput simplu și elegant, cu accentul pus pe funcţionalitate și confort. Oglinda creează un efect optic de mărire a spaţiului și vine în continuarea
zonei de contrast cromatic de deasupra patului. Printr-o alăturare a unor nuanţe contrastante puternic, stinse cu accente de bej, este pusă în valoare o dispunere minimală. Mobilierul ”dispare” prin folosirea unui dressing elegant și practic, ce ocupă foarte puţin din spațiul dormitorului.


Livingul înglobează și o micuţă bucătărie, mobilierul și o canapea elegantă, asigurând un spaţiu cald, intimist, însă confortabil și primitor în același timp. Datorită spaţiului redus, mobilierul bucătăriei și cel destinat livingului se continuă pe toată suprafața peretelui dispus opozabil față de canapea și se desfăşoară pe o lungime de 5m, fiind atât compact cât și funcţional, pentru a cuprinde
cerinţele celor două zone. 

Astfel nu avem o delimitare strictă şi rigidă între spaţiul pentru gătit, dotat cu funcţionalitățile necesare și spațiul destinat timpului liber, iar această deschidere nu poate fi decât benefică în contextul unui apartament modern, nonconformist. În baie nu s-a renunţat la cadă şi la confortul oferit de aceasta, în ciuda spaţiului restrâns. Pereţii sunt placaţi cu plăci ceramice în zona căzii, iar în rest sunt zugrăviţi cu vopsea lavabilă pe bază de acril. Încăperea este dominată de aceleași linii moderne, bine definite, cu care ne-a obisnuit deja designerul și care domină întregul apartament.

 

Cromatică simplă și contraste puternice


Cromatica apartamentului este bazată pe contrastul închis-deschis ce predomină în toate încăperile. Puternică și elegantă, această combinaţie devine una dintre dintre cele mai importante și mai vizibile aspecte în amenajarea apartamentului.
 
Mobilierul alb realizat din mdf lucios este pus în evidență de nuanţa de grafit al pereţilor şi devine
tema întregului apartament. Deşi pare o combinație simplă de alb-negru, subtilele diferențe de nuanţă date de culoarea grafitului temperează acest contrast, iar intervențiile de venghe şi bej încălzesc şi
temperează contrastul.


Este remarcabilă alegerea de a realiza un concept cromatic unitar pentru întreg apartamentul, fără mari variaţii în ceea ce privește stilul şi gama cromatică. Această abordare reuşeşte să definească spaţiul ca pe un tot unitar, fără discrepanţe mari între încăperi.
 
Prin alegerile inedite, însă moderne în ceea ce privește designul și funcţionalităţile, designul micului apartament dă dovadă de nonconformism și lejeritate stilistică şi funcţională, fiind un model de eleganţă. Puteţi urmari activitatea designerului precum şi cele mai reuşite amenajări interioare site-ul:
http://www.stephaneyck.ro/.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu