Bine ati venit pe blogul revistei - ORA DE ARHITECTURA

marți, 10 iulie 2012

Casele Feng Shui - cele cinci elemente in arhitectura

Întregul concept Feng Shui se bazează pe existenţa a cinci elemente, care nu reprezintă materiale fizice în sine. De pildă, ca să avem elementul „foc”, nu va fi nevoie să aprindem lumânări sau să avem un şemineu în care să ardă focul, în casa noastră. 

Fiind forme de manifestare ale energiei Qi, aceste elemente îşi fac apariţia în lumea materială „deghizate” în forme şi culori. Astfel, elementul „Foc” va fi regăsit în amenajări în roşu, portocaliu sau forme triunghiulare. În amenajarea interiorului este mai uşor să folosim cele cinci elemente în funcţie de configuraţia energetică a spaţiului respectiv.







Designerul se sfătuieşte cu consultantul de Feng Shui şi, luând în considerare dorinţele proprietarului, se ajunge la o îmbinare armonioasă a tuturor elementelor de luat în calcul: funcţiunea camerelor, mobilierul, lumina naturală şi, nu în ultimul rând, principiile Feng Shui. 

Dacă vorbim despre construcţia unei clădiri în care se doreşte încorporarea încă de la începu a elementelor Feng Shui, situaţia este diferită, însă şi aici există soluţii. Anumite forme sunt mai potrivite pentru reşedinţe, în timp ce altele sunt benefice pentru clădiri de birouri sau magazine. În funcţie de forma şi culoarea lor, vom putea stabili o clasificare a clădirilor. Bineînţeles că elementele vor apărea şi împreună, în proporţii variabile.

Elemente în designul clădirilor

Clădirile aparţinând elementului metal sunt recunoscute după forma sferică. De asemenea, culorile alb, auriu şi argintiu aparţin elementului metal. Clădirile în formă de dom sunt mai potrivite pentru afaceri, săli de concerte sau stadioane decât pentru reşedinţe, pentru că forma lor oferă dinamism şi energii în mişcare, iar pentru casele de locuit avem nevoie de stabilitate şi linişte. 

Elementul metal se poate vedea şi atunci când ferestrele sunt „decupate” în pereţi în formă rotundă sau semi-rotundă. De asemenea, apare atunci când mobilierul, forma încăperii sau scările închipuie arcuri de cerc. Mai cunoscute sunt acele „uşi ale lunii” din arhitectura asiatică, prin care se pot vedea grădinile frumos aranjate.


Elementul lemn se distinge prin culorile verde, eventual turcoaz, şi forme înalte, subţiri, asemănătoare tulpinilor unor plante. 

Elementul pământ este mult mai uşor de recunoscut. El este dat de forme rectangulare, atât în designul clădirilor, cât şi al încăperilor sau ferestrelor. Este cea mai potrivită formă pentru clădirile de locuit, oferind stabilitate. Nuanţele de maro aparţin şi ele de elementul „pământ”.


Elementul apă îl regăsim în forme ondulate, dar şi în culorile negru şi albastru. Aceste forme sugerează mişcare şi sunt mai potrivite pentru spaţiile publice decât pentru reşedinţe.

Text: Miruna Macavei
www.fengshui-traditional.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu