Bine ati venit pe blogul revistei - ORA DE ARHITECTURA

luni, 2 iulie 2012

Casa Bioclimatică - un proiect modern și ecologic

Casa bioclimatică este exemplul perfect de arhitectură ecologică şi noninvazivă în raport cu mediul înconjurător. Acest proiect pune accentul pe folosirea resurselor regenerabile pentru a asigura confortul locuinţei.

Proiectată de grupul de arhitecţi Ruiz Larrea and Associates, această casă familială este situată în Tenerife, în apropierea parcului eolian Granadilla al Institutului Tehnologic de Energii Regenerabile, fiind una din cele 25 de case bioclimatice încorporate în acest centru de cercetare.



Ventilaţie naturală


Casa este situată într-o zonă cu o activitate eoliană foarte intensă, însă proiectanţii acesteia au reuşit, printr-un design funcţional impecabil, să folosească acest aparent impediment ca pe un avantaj. 

Designul locuinţei a fost inspirat de Geria – un mod tradiţional de creştere a strugurilor în Lanzarote, realizat prin protejarea fructelor de vânturile puternice cu ajutorul unui perete semicircular realizat din rocă vulcanică.



Urmând acelaşi tipar, casa bioclimatică este înconjurată şi protejată cu ajutorul unui zid circular din piatră vulcanică Tosca. Ca urmare a acestui mecanism de protecţie, casa nu are nevoie de niciun alt sistem de încălzire sau de aer condiţionat, bazându-se complet pe strategiile pasive pentru a menţine interiorul cald sau rece, în funcţie de sezon. Ventilaţia naturală furnizată de briza vânturilor, efectul de stivă şi ferestrele protejate de jaluzele sunt cele care încurajează curenţii de aer să circule prin casă, asigurând o temperatură constantă şi optimă în interiorul locuinţei.

Acoperiş vegetal

Puţin îngropată în pământ şi protejată de peretele circular, casa este la adăpost în faţa vânturilor bucurându-se în acelaşi timp de o privelişte uimitoare către peisajul înconjurător. Nivelul superior al casei este constituit dintr-un acoperiş verde realizat dintr-o placă de beton umplută cu pământ şi plante. Datorită plafonului plin de verdeaţă, privită de sus, locuinţa aproape că se confundă cu mediul
înconjurător. Acest plafon are de asemenea un rol funcţional important în reglarea temperaturii interioare a locuinţei.



Plantele de pe acoperiş sunt întreţinute de un sistem de irigare prin picurare şi printr-un proces de evapotranspiraţie, care ajută la eliminarea căldurii din casă. Apa de ploaie este şi ea recoltată într-un rezervor de 2.000 litri. De asemenea, proiectul a prevăzut şi echiparea cu componente pentru un sistem solar pe partea de sud a casei. În cele din urmă, pentru izolarea termică a casei s-au folosit materiale locale, inclusiv piatra concasată Tosca şi cea de bazalt.



Chiar dacă principalele calităţi ale acestei locuinţe ţin de funcţionalitatea designului, nu putem spune că aspectul estetic a fost neglijat. Casa bioclimatică are un design modern foarte elegant, prin folosirea elementelor naturale cum ar fi roca vulcanică şi lemnul. Interiorul locuinţei pune de asemenea accentul pe elementele naturale, urmărinduse o perfectă armonizare cu exteriorul şi cu zidul de protecţie. Combinaţia dintre lemn, predominant în bucătărie şi baie, respectiv piatră, care domină aspectul dormitorului, este perfect pusă în valoare de geamurile mari care deschid orizonturile spaţiului interior spre un peisaj de vis.




Această casă este fascinantă pentru că a fost proiectată în aşa fel încât se comportă ca un organism viu, reuşind să se adapteze la condiţiile exterioare şi să profite de resursele pe care le are la dispoziţie. Locuinţa oferă un spaţiu de locuit liniştit, flexibil şi non-invaziv, folosind cât mai multe elemente regenerabile pentru a oferi condiţii de trai confortabile, într-un mod natural.

Proiectul este dovada vie a faptului că mediul înconjurător poate rămâne cât mai puţin afectat şi că natura poate fi protejată prin folosirea resurselor într-un mod eficient.

Arhitectmedia, www.arhitectmedia.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu