Bine ati venit pe blogul revistei - ORA DE ARHITECTURA

marți, 8 mai 2012

Arhitectura verde - arhitectura sustenabilă

Observăm în arhitectură o tendință din ce în ce mai accentuată de a realiza imobile sustenabile, cat mai eficiente din punct de vedere energetic și cu un impact redus asupra mediului. Cele mai multe dintre acestea incearcă să stabilească un echilibru între a preîntâmpina nevoile oamenilor, asemenea unei construcții moderne și a minimaliza impactul negativ asupra naturii.

Noile clădiri verzi sunt inspirate de natură și de multe ori se comportă ca un ecosistem în sine. Iată câteva dintre cele mai celebre construcții verzi, care le dau speranțe ecologiștilor din toată lumea.

1. Centrul de artă din Helwan, Egipt


Acest centru de artă este un proiect grandios de arhitectură sustenabilă, realizat de către Material Engineering Schools Moatessem Esmat. Va folosi energie solară și eoliană și va dispune de cât mai mult spațiu verde. Este gândit în așa fel încât întregul sistem energetic poate fi susținut prin resurse alternative.


2. Cactusul Urban


Urban Cactus este un proiect de arhitectura sustenabilă realizat pentru orașul Rotterdam. Proiectat de către UCX Architects, Cactusul Urban reprezintă o soluție ecologică ce vine în întâmpinarea nevoilor locuitorilor marilor orașe. Dispus pe 19 etaje și însumând în total 98 de unități rezidențiale, complexul arhitectural permite fiecărei unități acces către propriul spațiu verde. 


3. Tour Végétale din Nantes

 

Proiectul este realizat de către arhitectul Edouard François pentru orașul francez Nantes. Marea inovație a acestei clădiri constă în sistemul încorporat de creștere al plantelor, acestea fiind sădite în interiorul unor tuburi din oțel. Faimosul botanist Claude Figureau este de asemenea asociat al acestui proiect, plantele din întreaga lume fiind încorporate în structura clădirii sub conducerea lui.






4.  Barnacre Equilibrium Tanks



Ian Simpson Architects propun acest proiect de arhitectura sustenabilă deopotrivă estetic și ecologic. Proiectul Barnacre Equilibrium Tanks presupune o restaurare a două rezervoare de apă abandonate,  localizate în Barnacre-with-Bonds, Lancashire. Așezarea este cum nu se poate mai potrivită, datorită proximității mării și a peisajelor superbe. Proiectul dispune de 10 încăperi, toate alimentate cu energie regenerabilă.


5. Turnurile Marina + Beach


Turnurile Marina + Beach sunt priectate de Oppenheim și vor fi localizate în SUA. Concepute pentru a oferi un grad cât mai înalt de confort, clădirile sunt concepute pentru a folosi energie solară și ventilație naturală și pentru a pune la disoziția beneficiarilor cât mai mult aer curat și spațiu verde.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu