Bine ati venit pe blogul revistei - ORA DE ARHITECTURA

joi, 1 martie 2012

Mărţişorul – vestitor al primăverii

Arta de a dărui un sentiment
Monica Butnaru


Tradiţia dăruirii mărţişorului se găseşte doar în spaţiul românesc şi la unele populaţii de la hotarele ţării. Mărţişorul se poartă în zilele Babei Dochia, între 1 şi 9 martie. Există şi acum obiceiul de a-ţi alege o anume zi din aceasta perioadă, iar dacă se nimereşte ca ziua respectivă să fie una însorită, va fi un an bun. Pe de altă parte, o zi mohorată prevesteşte un an rău. Şnurul de mărţisor, format din două fire de lână răsucite, colorate în alb şi roşu, simbolizează dragostea pentru frumos şi puritatea tinereţii.

Dacă în trecut, de firul roşu-alb se agăţa o monedă de argint sau de aur care se purta legată la mână, prinsă în piept sau la gât, în zilele noastre mărţişorul a devenit o adevărată operă de artă în mâna unor artişti, care apelează la tehnici şi metode tot mai surprinzătoare.
 Monica Butnaru, artist plastic, a dezvoltat de-a lungul celor trei ani de când şi-a descoperit această pasiune două stiluri: mărţişoarele pictate manual, respectiv mărţişoarele-colaj. Mărţişoarele pictate manual presupun o atenţie sporită, imaginaţie bogată şi multă răbdare. Elementul de bază îl reprezintă sticla trasparentă sau cu textură.

Al doilea stil, descoperit de tânăra artistă abia în acest an, implică un efort mai mic, rezultatul fiind mult mai apreciat. „Am ajuns la acest stil în care utilizez colajele pentru că doream să cuprind cât mai multe detalii. Un mărţişor este un mesaj, transmite un sentiment, ascunde o dorinţă a celui care îl dăruieşte faţă de cel care îl primeşte”, a precizat Monica.

ORA DE Arhitectura nr. 8

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu