Bine ati venit pe blogul revistei - ORA DE ARHITECTURA

sâmbătă, 29 octombrie 2011

Arhitectură funcţională - Proporţie, funcţiune, energii regenerabile

Amplasament : Oradea, România

Arhitectură : PADOVI - PANTELIMON D.V. , arh. Pantelimon Negruţ Viorel
Structură : ing. Buzguţa Florian
Execuţie : S.C. CIVILA S.R.L.
Amplasată pe un teren în pantă, într-o zonă colinară a oraşului Oradea, locuinţa unifamilială se remarcă printr-o volumetrie surprinzătoare şi atipică pentru specificul local. Volumul impozant al construcţiei se remarcă imediat în peisaj, fiind totalmente diferit de plastica arhitecturală a vecinătăţilor.
Din punct de vedere planimetric, locuinţa îmbină în mod armonios formele rectangulare cu cele semicirculare. Accesul principal în clădire este marcat printr-un decupaj masiv în volumul semicircular si de un pachet de trepte. La nivelul parterului se regăsesc funcţiunile specifice zonei de zi: livingul, bucătăria, zona de luat masa şi două spaţii pentru depozitare, iar la nivelul demisolului parţial este dispus garajul cu 2 locuri. Camera copilului este situată la un nivel intermediar, între parter şi etaj, conferind intimitate utilizatorilor spaţiului. Etajul adăposteşte dormitorul matrimonial, cu dressingul şi baia aferente şi un birou ; iar mansarda cuprinde un apartament pentru oaspeţi, format dintr-o cameră, un dormitor cu deschidere spre terasa semicirculară situată deasupra intrării şi o baie.
Circulaţia pe verticală este realizată perimetral, prin pachete succesive de trepte şi permite parcurgerea şi descoperirea treptată a obiectului de arhitectură. Fiecare funcţiune este astfel delimitată subtil din punct de vedere spaţial şi primeşte o notă de individualitate şi intimitate.
Contrastând cu volumetria impunătoare a construcţiei, interiorul se remarcă printr-o ambianţă caldă şi primitoare. La nivelul parterului, planul de tip deschis înglobează livingul şi bucătăria, clar delimitate de zona de luat masa printr-un pachet de trei trepte şi o diferenţă cromatică a pardoselii. Prin zona de luat masa se face şi accesul spre terasa. Suprafeţele mari vitrate asigură o fluiditate a spaţiului interior – exterior şi o iluminare spectaculoasă a interiorului.
Din punct de vedere cromatic, predomină tonurile calde de crem, alb şi bej , contrastul şi accentul de culoare realizându-se prin tonul rece al tavanului fals de culoare albastru închis. Tavanul fals, prin forma sa unduitoare, conferă un plus de fluiditate spaţiului, iar spoturile atent inserate în structura tavanului permit o iluminare diferită a spaţiului în funcţie de momentul zilei sau de atmosfera dorită. Placarea stâlpilor structurali cu travertin dă o notă de rafinament şi căldură spaţiului.
Golul peste zona de living permite o perspectivă de ansamblu a zonei de zi de la nivelul etajului, permiţând în acelaşi timp şi o vedere focalizata spre terasă prin masivele vitrate. Un element interesant în rezolvarea spaţială a interiorului este absenţa balustradelor scărilor de la nivelul etajului, acestea fiind înlocuite de jardiniere care adăpostesc diferite specii de plante ornamentale. Singura balustradă se găseşte la trecerea spre nivelul mansardei, însă şi aceasta are un dublu rol : funcţional şi decorativ, fiind realizată din bare subţiri metalice care urcă până la nivelul tavanului.
Camera copilului se află la nivelul intermediar între parter şi etaj şi este amenajată în culori reci, albastru şi verde, care însă se îmbină foarte armonios şi dau un aer tonic şi dinamic spaţiului. Camera are propria ieşire spre o terasă exterioară şi o baie proprie, asigurând astfel intimitate utilizatorilor
Dormitorul matrimonial, situat la nivelul etajului, este amenajat în tonuri calde de crem, accentul de culoare realizându-se prin vişiniul peretelui pe care este amplasat patul şi o parte a tavanului fals, in aceeaşi culoare. Dressingul este mascat în mod ingenios de uşi glisante cu oglindă, ce amplifică spaţiul interior; iar baia, la care se accede din coridor, se remarcă printr-o suprafaţa generoasă şi prin rezolvarea funcţională ce presupune delimitarea zonei toaletelor de zona de baie .
Un element remarcabil în construcţia locuinţei îl reprezintă integrarea tehnologiilor care folosesc energiile nepoluante regenerabile. Astfel, prin prezenţa panourilor solare termice se asigură necesarul de apă caldă menajeră; acestea captând energia solară şi transformând-o în energie termică. În acest fel panourile contribuie semnificativ la eficienţa energetică a întregii construcţii şi furnizează, pe durata unui an, până la 75% din necesarul de energie termică pentru realizarea apei calde menajere. Încălzirea locuinţei se face prin pompe de căldură şi prin ventiloconvectoare. Pompa de căldură primeşte energia acumulată în apa din pânza freatică şi o cedează, cu ajutorul energiei electrice, către circuitul de încălzire al casei; fiind o instalaţie care transferă căldură de la un mediu cu o temperatură mai joasă la un mediu cu o temperatură mai înaltă.
Ventiloconvectorul este echipamentul de climatizare care funcţionează in regim de corp de încălzire, unitate de aer condiţionat si ventilator, prin utilizarea apei ca agent termic, atât pentru încălzire, cat si pentru răcire. Prin înglobarea funcţiilor de încălzire, răcire si ventilaţie, ventiloconvectorul realizează confortul termic optim al ambientului si conferă spaţiilor avantaje de ordin economic si estetic.
Îmbinând căldura unui cămin familial cu formele arhitecturale puternic trasate, locuinţa prezentată trădează forţa conceptuală a arhitectului, dar mai ales personalitatea puternică a proprietarului. De o extraordinară forţă reprezentativă, expresia pură a contemporaneităţii volumetrice învăluie discret unicitatea spaţialităţii interioare..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu