Oricât de bine ar fi conceput şi amenajat un interior, dacă nu sunt alese bine corpurile de iluminat, proiectul va fi, la propriu, lipsit de strălucire. Mulţi subestimează importanţa şi efectul pe care corpurile de iluminat le au în crearea unei ambianţe inedite.
Pe lângă utilitatea lor practică, ele pot fi folosite pentru a accentua anumite elemente cheie din designul unei locuinţe. În plus, luminile dintr-o încăpere pot fi combinate pentru a crea un pic de atmosferă.
Tipuri de lumini
În general, o cameră poate avea până la patru surse de lumină. Una este cea generală, de ambient, ce ţine loc luminii naturale pe timp de noapte. Ea are un rol practic, de aceea este recomandat să fie cât mai puternică. Cea de-a doua îndeplineşte o funcţie specifică şi se concentrează pe un anumit obiectiv. Aşa sunt, de pildă, lumina pentru citit, cea din interiorul unui dulap din bucătărie sau de pe birou.
Cea de-a treia lumină de accent îşi îndreaptă atenţia spre o anumită zonă arhitecturală a unei încăperi sau pe un obiect ceva mai interesant. Este o lumină cu efect dramatic ce scoate în evidenţă zonele de interes: tablourile, sculpturile, obiectele de artă sau nişele şi colţurile inedite. Ultima este lumina decorativă. Considerată mai mult un element de design, ea este folosită exclusiv pentru a crea ambianţă şi nu ca sursă principală de lumină. Un suport sau un ansamblu de lumânări ori o lampă cu un abajur interesant, acestea sunt câteva dintre corpurile cu ajutorul cărora se creează iluminatul decorativ.
Atmosfera potrivită, cu lumina potrivită
Pentru ca o încăpere să devină mai interesantă, lumina generală, de ambient, nu este suficientă. Trebuie să existe cel puţin încă un corp de iluminat, care să aibă rolul de lumină de citit ori de accent. În living se pot folosi spoturile, pentru a scoate în evidenţă colecţia de tablouri ori sculpturile şi obiectele de decor. O lampă sau o aplică de perete poate fi folosită pentru a accentua locurile şi obiectele demne de a fi puse în lumina reflectoarelor.
Pentru protecţia ochilor, este recomandat să fie adăugate câteva spoturi în mobilierul unde e amplasat centrul de entertainment. Atunci când lumina generală nu este suficientă, pot fi folosite corpurile de iluminat de podea. Ele funcţionează ca lumină de accent în încăpere.
Pentru un efect vizual interesant, astfel de corpuri de iluminat pot fi aşezate în spatele canapelei sau lângă ea. Astfel poziţionate, ele vor divide vizual camera şi vor crea intimitate. Dacă se optează pentru cele cu braţ reglabil, ele pot fi folosite şi ca lumină pentru citit.
O atmosferă intimă şi relaxantă se creează cu ajutorul lămpilor cu sau fără abajur. În funcţie de mărimea camerei, se pot folosi mai multe astfel de lămpi: pe masă, pe comodă, pe birou sau direct pe podea.
Text: Petra Cristina Ene
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu