De multe ori, Feng Shui este confundat cu un stil de amenajare a casei, această percepţie greşită fiind indusă de cărţile care promovează variantele de Feng Shui modern, ce propun o singură configuraţie energetică pentru toate casele. În schimb, o analiză Feng Shui tradiţional a casei noastre este personalizată: va lua în calcul orientarea magnetică, măsurată la faţa locului cu busola specială Luo Pan, anul de construcţie sau de renovări majore şi persoanele care locuiesc acolo.
Principii, nu reguli
Pe baza interpretării acestei configuraţii, suprapuse peste planul locuinţei, se oferă sugestiile de amenajare care pornesc de la alocarea spaţiilor, alegerea schemei de culori pentru fiecare cameră, forma mobilierului şi decoraţiunilor sau amplasarea mobilierului în funcţie de energiile bune şi de compatibilitatea locatarilor cu spaţiul respectiv.
Nefiind deci un stil de design interior cu reguli clare pentru fiecare zonă din casă, în amenajarea casei se va ţine cont de principii şi nu de nişte reguli fixe. Pornind de la zona de la intrare, se creează zone luminoase ce promovează activitatea, cu energii Yang, dinamice şi pozitive, atât în living, cât şi în bucătărie şi zonele de trecere. În spaţiile de relaxare, dormitor, bibliotecă sau zonă de lectură, trebuie promovate energiile Yin, statice şi pozitive.
Zona intrării este bine să fie deschisă către centrul casei, păstrând destul de liber spaţiul dintre uşa locuinţei şi zona de primire. Bineînţeles că se va ţine cont şi de alte cerinţe legate de încălzire, ventilaţie, structură de rezistenţă, existând o conlucrare bună între consultantul de Feng Shui şi arhitect sau designer de interior.
Zonele vitrate vor fi amplasate în spaţiile cu energii Yang pozitive, desigur în funcţie de configuraţia energetică a locuinţei amenajate. Dacă spaţiul este deja amenajat, se blochează energiile Yang negative, folosind draperii sau paravane.
Culorile din living şi bucătărie, cele de pe pereţi, perdele sau draperii, mobilier şi decoraţiuni, pot fi mai intense. Păstraţi proporţia dintre spaţiu şi mobilier sau decoraţiuni: nu folosiţi prea mult mobilier în spaţii mici sau prea multe tablouri. Folosiţi oglinzi şi lumini pentru crearea unui spaţiu dinamic şi pentru a favoriza circularea energiilor Yang.
Zonele de relaxare
Este recomandat ca dormitoarele să fie amplasate către spatele casei, care este considerat un spaţiu Yin, static. Bineînţeles, asta dacă aveţi posibilitatea să construiţi casa folosind principii Feng Shui sau chiar în cazul în care casa este ridicată deja şi puteţi alege din mai multe camere.
În dormitor, trebuie promovată acumularea energiilor Yin în pereţi. Zona de odihnă va avea deci o atmosferă liniştită dată, de culori pastelate pentru perdele şi pereţi, precum şi prin forma mobilierului. Folosiţi forme regulate, pătrat şi cub. O casă amenajată astfel va fi echilibrată prin folosirea zonelor pozitive şi evitarea celor negative, care pot fi repartizate pentru depozitare şi mobilier de tip dressing sau comodă audio-video, prin utilizarea unor culori şi forme care ajută la activarea energiilor benefice şi transformarea celor negative.
Nu se folosesc talismane, statuete cu raţe mandarin pentru iubire, broasca cu monedă în gură pentru prosperitate şi alte superstiţii chinezeşti care nu au de-a face cu adevărata esenţă a artei Feng Shui:
aceea de a trăi în armonie cu energiile din mediul în care este construită casa.
Folosind principii Feng Shui în construcţia şi amenajarea casei, veţi avea o atmosferă armonioasă care se va manifesta prin relaţii interumane bune, oportunităţi de promovare la serviciu sau în afaceri
şi sănătate bună.
şi sănătate bună.
Text: Miruna Macavei
www.fengshui-traditional.ro
www.fengshui-traditional.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu